Akupunktúra/ Hagyományos kínai orvoslás

Belgyógyászat szakorvosi rendelés

Dietetika

Elektroterápia

Endokrinológia, anyagcsere, diabetológia

Fizioterápia szakorvosi rendelés

Gasztroenterológia szakorvosi rendelés

Gyógymasszázs

Gyógytorna

“H2BT” kilégzési teszt

Kardiológia

Kézsebészet

Klinikai immunológia és allergológia szakorvosi rendelés

Maldigestios-teszt

Manuálterápia

Ortopédia

Pszichiátria, homeopathia

Pszichoterápia

Reumatológia szakorvosi rendelés

Tüdőgyógyászat, alvásmedicína

Akupunktúra/ Hagyományos kínai orvoslás

Miért válasszuk az akupunktúrát?
A több ezer éves kínai orvoslást napjainkban számos betegség kezelésében alkalmazzák világszerte kiegészítő gyógymódként. Számos oka van, hogy a robbanásszerűen fejlődő hagyományos orvosi diagnosztika és terápia mellett utat tört. Legfőképpen azért, mert természetes gyógymód. Segítségével a szervezet normálisan is aktiválódó öngyógyító folyamatait erősítjük, így a szervezeten belüli „kisiklást” természetes úton segítjük “helyre tenni”. Másrészt előnye az is, hogy nincs mellékhatása, mert az akupunktúrás kezelés során semmilyen anyagot nem juttatunk be a szervezetbe.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott javallati körön belül rendelőnkben szakorvosunk az eljárást az alábbi panaszok, tünetek, betegségek kezelésében alkalmazza:

Emésztőszervi panaszok, betegségek

– Gyomorégés, reflux-, fekélybetegség
– Puffadás, teltségérzés
– Gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitisulcerosa)
– Székelési zavarok(székrekedés, hasmenés)
– Aranyér
– Epeürítés zavarai
– Elhízás, kóros soványság

Mozgásszervi betegségek

– Lumbago, ischias
– Gerincfájdalom, merev nyak
– Fájdalmas ízületek
– Tenisz-, golfkönyök
– Ín- és szalagbetegségek

Idegrendszeri panaszok, betegségek

– Fejfájások (migrén)
– Szédülések
– Arcidegzsába, arcidegbénulás
– Végtagzsibbadással, végtaggyengeséggel járó mozgászavarok
– Stroke után maradványtünetek javítása
– Memóriazavar

Légúti betegségek

– Allergia: szénanátha
– Idült arcüreggyulladás

Fülészeti panaszok, hallászavarok

– Fülcsengés, fülzúgás
– Halláscsökkenés

Húgyúti betegségek

– Húgyúti idült gyulladások
– Vesekövesség – hajlam

Bőrbetegségek, bőrelváltozások

– Acne, rosacea
– Atópiás dermatitis, neurodermatitis, ekzema, pikkelysömör (psoriasis)
– (a tünetmentesedés elősegítésére, a tünetmentes szakok elnyújtására)
– Övsömör és az ezt követő tartósan fennálló fájdalom
– Ajak-, vagy nemiszervi herpesz

Nőgyógyászati panaszok, betegségek

– Menstruációs zavarok; hüvelyfolyás
– Meddőség
– Klimaxos panaszok
– Szülés után a tejelválasztás zavara (kevés tej)

Férfi nemi működés zavara

– Impotencia

Pszichés és pszichoszomatikus panaszok, betegségek

– Alvászavar
– Pánikbetegség
– Depresszió

Szemészeti problémák

– Látászavarok egyes formái

Szenvedélybetegségek

– Nikotinfüggőség

Belgyógyászat szakorvosi rendelés

Belgyógyászati szakorvosi rendelésünk feladata a primer prevenció részeként a tünetet nem okozó kórállapotok vagy kockázati tényezők kiszűrése, és azok elhárítása, a szekunder prevenció során pedig a már meglévő betegség kiújulásának, illetve szövődményeinek megelőzése, valamint az esetleges szövődő kórállapotok ideje korán történő felismerése, gyógyítása.
Ennek érdekében szakorvosi rendelésünkön a belbetegségekben szenvedő betegek vizsgálata, kockázati tényezőik feltárása, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása történik. Ezek mellett a betegségek gyógyításához szükséges terápiás terv felállítása, a terápiás hatás ellenőrzése, időszakos kontroll vizsgálata zajlik.
Belgyógyászati szakrendelésünkön szakorvosunk tevékenységét a szakma szabályainak és a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett végzi, egyénre szabott módon, szoros együttműködésben a belgyógyászati társszakmákkal, szubdiszciplinákkal.

Dietetika

A táplálkozás a születéstől az elmúlásig végigkíséri az ember életét. A táplálkozás kihat az egészségre, a helyes táplálkozásnak számos betegség gyógyításában kiemelten fontos szerepe van. A táplálásterápia a komplex kezelés elengedhetetlen része a betegek életében. Nagyon fontos szerepet tölt be az egészségügyi prevenció területén is, az ún. dietoterápia a leghatékonyabb módszerekkel segít az életminőség javításában.
Betegség esetén a táplálásterápia időben történő megkezdése az egyik legfontosabb tényező.
Az időben megkezdett táplálásterápia a beteg tápláltsági állapotának javításával hozzájárul az alkalmazott terápiák hatékonyságához, pozitívan hat az életfunkciókra, növeli az izomerőt, aminek következtében növekszik a fizikai aktivitás, javul az életminőség.
Rendelőnkben a dietetikai tanácsadás során táplálkozási kórtörténet (anamnézis) felvétele, a tápláltsági állapot-, táplálkozási szokások felmérése, a táplálkozási célok meghatározása és a szükségletek megállapítása alapján táplálási terv, dietetikai program kialakítása, illetve az eredmények értékelése, valamint mindezek dokumentálása történik. Az étrendi napló elemzése és ellenőrző tápláltsági állapotfelmérés után az étrend és az életmód módosítására vonatkozó tanácsokkal látjuk el a szolgáltatást igénybe vevő személyt.
Az ellátottaknál olyan ismereteket és készségeket alakítunk ki és fejlesztünk, amelyek segítik őket egészségi állapotuk megtartásában, illetve fejlesztésében, valamint a betegségek megelőzésében. Az étrend összeállításán kívül igény szerint gyakorlati tanácsokat és főzési praktikákat is ismertetünk.
A prevenció, valamint a már kialakult betegség esetén is szoros együttműködés szükséges a kezelőorvossal, valamint a gyógytornászokkal, kisgyermekek esetében a védőnőkkel.
Az ellátottak részére az étrend kialakítása egyénre szabottan, a betegek igényeinek, anyagi körülményeinek, valamint a kezelőorvos által megszabott diétás előírásainak betartása mellett történik.
Rendelőnkben kiemelten foglalkozunk az egészség-megőrzési és egészséges táplálkozással kapcsolatos egészségnevelési feladatokkal, az ellátás területén végzett rendszeres diétás szaktanácsadással, az orvos által diagnosztizált betegségek diétás étrendjének meghatározásával, melyhez szükséges a megfelelő dietoterápia alkalmazása, megtervezése, gyakorlati kivitelezése, valamint az eredmények kiértékelése, követése, ellenőrzése.

Elektroterápia

Elektroterápiás kezeléseink során Nervostim, Interstim, Sonostim, Corposano és Infralámpa készülékeket alkalmazunk.
A Nervostim ingerterápiás készülék galvánáramot, diadinamikus áramformákat és szelektív egyenáramú ingeráramokat szolgáltat. Az Interstim középfrekvenciás elektromos ingerterápiás készülék, műszaki adottságai következtében elsősorban mélyszöveti ingerlésre alkalmas. A Sonostim ultrahangterápiás készülék folyamatos, ill. két különböző impulzus üzemű ultrahang bevitelre alkalmas, a kezelés hatékonyságát a Nervostim készülékkel történő összekapcsolása nagymértékben növeli. A Corposano TENS négycsatornás ideg- és izomstimuláló készülék, az infralámpa pedig infravörös fénysugárzást bocsájt ki, mely az emberi szervezetben elnyelődve, átalakulva, hő formájában fejti ki terápiás hatását, segíti a véráramlást, a gyulladásos váladékot elfolyósítja.
Rendelőnkben az alábbi kezelések állnak rendelkezésre (kizárólag szakorvosunk javaslata alapján, a szakma szabályai szerint, a javallatok, és ellenjavallatok figyelembe vétele mellett):

– galván-kezelések (pl. iontophoresis, kalcium stasis), indikációs terület: fájdalomcsillapítás, gyógyszerbevitel, vérkeringés javítása, csonttörés esetén a csontgyógyulás segítése;
– diadinamikus áramformák, indikációs terület: neuralgiás jellegű betegségek, izomgörcsök és izomgyengeségek kezelése, galvánárammal kombinálva a fájdalomcsillapító hatás jelentősen fokozható;
– szelektív ingeráram kezelés, indikációs terület: izmok utókezelése idegek sérülése után, a sérült ideg regenerációjának idején;
– interferencia kezelés, mely során a mélyebben fekvő területek befolyásolhatók, indikációs terület: a nyirokáramlás erősítése, jobb mélységi vérellátás, fájdalom csillapító hatás (reumatikus megbetegedések és perifériás idegek gyulladása /neuritis/ esetén);
– ultrahangterápiás kezelések, indikációs terület: ízületi bántalmak (krónikus ízületi gyulladás, arthrosis), izombántalmak (izomhúzódások, részleges izomsérülések), ínpanaszok (ín-, ínhüvely gyulladás), bőrpanaszok (hegek, pl. keloid kezelése), gyógyszerbevitel;
– izomstimuláció, indikációs terület: izomerősítés, izomrelaxáció;
– infralámpa kezelés, indikációs terület: homlok-, arc- és orrmelléküreg gyulladás.

Endokrinológia, anyagcsere, diabetológia

Endokrinológia szakrendelésünk során feladatunk az endokrinológiai betegségekben szenvedő valamint diabéteszes betegek vizsgálata, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása, a betegségek gyógyítása, kezelése továbbá a betegek részére tanácsadás biztosítása egyénre szabott módon. Mindezt a szakma szabályainak és a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett.
A szakorvosi rendelésen egyrészről a hozott invazív diagnosztikai eredményeket értékelünk, összevetve a beteg egyéb leleteivel, tüneteivel, panaszaival. Másrészről az ellátás során invazív diagnosztikai/terápiás eljárásokat is alkalmazunk, (az endokrinológiában úgynevezett „dinamikus tesztek” (lásd alább) melyekhez a szakma szabályai szerint intravénás gyógyszerbeadás, infúzió és meghatározott időben vérvétel(ek) szükségesek).
További feladatunk a primer prevenció során a tünetet nem okozó kórállapotok vagy kockázati tényezők kiszűrése, és azok elhárítása, a szekunder prevenció során pedig a már átélt megbetegedés kiújulásának, illetve szövődményeinek megelőzése, továbbá az esetleges
szövődő kórállapotok ideje korán történő felismerése, gyógyítása. Fontos a szoros együttműködés az endokrinológia/diabetológia társszakmáival, valamint a belgyógyászat egyéb szubdiszciplináris területeivel.

Dinamikus tesztek:
-Oralis glükóztolerancia teszt a diabetes mellitus és az akromegalia diagnosztikájára.
-Arginin teszt a növekedési hormon hiány igazolásához.
-Kis dózisú dexamethason teszt a kortizol túltermelés vizsgálatához.
-Nagy dózisú dexamethason teszt a Cushing-kór és az endogén Cushing-szindróma elkülönítésére.
-CRH teszt a Cushing-kór és az ectopiás ACTH túltermelés elkülönítésére.
-Intravénás só-infúzió teszt primer aldoszteronizmus gyanúja esetén a diagnózis megerősítéséhez vagy kizárásához.
-Rövid ACTH teszt a primer és szekunder mellékvese-elégtelenség, congenitalis adrenalis hyperplasia megállapításához.
-Clomiphen citrát teszt és Gonadotropin releasing hormon teszt gonadotropin hiány gyanúja esetén.
-Szomjaztatási próba a diabetes insipidus elkülönítésére a polydipsia egyéb okaitól.

Fizioterápia szakorvosi rendelés

A fizioterápiás kezelések során a természet energiáit használjuk a gyógykezelésekhez.
A kezeléseket a megbetegedések kialakulásának megelőzésére, vagy a már lezajlott folyamat kiújulásának, visszatérésének megakadályozására alkalmazzuk.
Rendelőnkben az elektroterápiás kezeléseket csak szakorvos rendelheti el. A kezelések dózisát, időtartamát és az ismétlések számát az orvosi konzultáció során a szakorvos pontosan meghatározza, mert a kezelésektől csak így várható megfelelő terápiás hatás. A kezeléseket gyógytornász végzi.
A kezelések többsége jellemzően fájdalomcsillapító-, izomlazító-, vérbőség fokozó hatású.
A kezeléseket Nervostim, Interstim, Sonostim, Corposano és /vagy Infralámpa készülékekkel végezzük.

Gasztroenterológia szakorvosi rendelés

Gasztroenterológiai szakrendelésünkön az emésztőrendszeri tünetekben/betegségekben szenvedő betegek vizsgálata, a kockázati tényezőik feltárása, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása és a betegségek gyógyítása történik a szakma szabályainak és a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett, egyénre szabott módon.
Az ellátás során rendelőnkben invazív diagnosztikai/ terápiás eljárásokat nem alkalmazunk. A szakorvosi rendelésen a hozott invazív diagnosztikai eredményeket értékeljük, összevetjük a beteg egyéb leleteivel, tüneteivel, panaszaival.
A gasztroenterológiai szakorvosi ellátás során fontos a szoros együttműködés a gasztroenterológia társszakmáival, valamint a belgyógyászat egyéb szubdiszciplináris területeivel.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs kezelések során a masszőr az izmok lazítása, a fájdalmak csökkentése, a szervek működésének és az életfunkciók befolyásolása érdekében különböző masszírozási technikákat alkalmaz. Tapintásával érzékeli az izmok helyzetét és állapotát, valamint a masszírozás következtében beálló változásokat. Nagyon finom ujjmozdulatokkal az izmok eredésétől a tapadásig haladva emeli ki az izmokat és masszírozza azokat.
Fontos a szoros együttműködés az egyéb diszciplínákkal.

Gyógytorna

A gyógytornász munkája során funkcionálisan vizsgálja a mozgásszervi és a különböző egyéb betegségekben szenvedőket (izom-, ideg-, ízületi működőképesség), rövid-, és hosszú távú rehabilitációs programokat tervez és hajt végre, amelyek javítják, vagy helyreállítják a betegek mozgásfunkcióit, maximálisra növelik a mozgásképességet, enyhítik a fájdalom tüneteit, valamint kezelik, vagy megelőzik a sérülésekkel, betegségekkel járó testi problémákat.
Rendelőnkben a gyógytornász egyéni mozgásterápiás módszerek, fizikai terápiák és technikák széles körét alkalmazza, egyénre szabott módon.
A gyakorlatok végzése lehet “aktív”, amikor a beteg maga végzi a mozdulatsort, “vezetett aktív”, amikor a beteg és a terapeuta együtt dolgozik, és lehet “passzív”, amikor a gyógytornász segítségével jön létre a kívánt mozdulat. Aktív gyakorlatok során izomerősítő és nyújtó-, koordinációs-, egyensúly- és tartásjavító gyakorlatokat alkalmazunk. A passzív terápiák során kimozgatással, nyújtással és manuálterápiás fogásokkal javítunk a beteg állapotán. A gyógytornász a szükséges gyógyászati segédeszközök használatát is megtanítja. Tanácsokat ad a betegnek az otthon végzendő gyakorlatok végrehajtására és az életmódra vonatkozóan.
A gyógytornász a kezelések során a szakág szerinti kezelőorvossal rendszeresen konzultál, tájékoztatja az orvost a beteg állapotáról. Tevőlegesen részt vesz szűrő- és megelőző egészségmegtartó programok kidolgozásában és végrehajtásában.

“H2BT” kilégzési teszt

Tudnivalók a hidrogén kilégzési tesztről:

Az emésztési rendellenesség hátterében számos, funkcionális diagnosztikai módszerekkel kimutatható betegség állhat:
-tejcukor-érzékenység
-vékonybél bakteriális túlnövekedés
-gyümölcscukor intolerancia
-gyorsult vékonybél mozgás
-irritábilis bél szindróma, stb.

Ezen betegségeknek a felderítésében dinamikus diagnosztikai vizsgálatokra, ún. hidrogén kilégzési tesztek (H2BT) elvégzésre van szükség. A vizsgálat során különböző szénhidrát oldatok (laktulóz-, glükóz-, laktóz-, fruktóz-, xylóz) elfogyasztását követően, a kilélegzett hidrogén mennyiségéből következtethetünk az emésztési rendellenesség fennállására, és annak típusára.
Laktulóz H2BT során a vékonybél tranzit idejét (azaz, hogy mennyi idő alatt halad át a táplálék a vékonybélen), ill. a vékonybél bakteriális szennyezettségét tudjuk kimutatni.
Glukóz H2BT-vel a vékonybél bakteriális szennyezettségének mértékét állapítjuk meg.
Laktóz H2BT során a tejcukor bontási képtelenség fennállása igazolható.
Fruktóz H2BT során a gyümölcscukor bontási képtelenség fennállása mutatható ki.
Xylóz H2BT során az irritábilis bél szindróma (funkcionális beidegzési és mozgási zavar) fennállására következtethetünk.

Felkészülés a hidrogén kilégzési tesztre:

A beteg 4 héttel a vizsgálat előtt NEM szedhet:
-a bélmozgást befolyásoló gyógyszereket (hashajtókat, széklet fogókat)
-antibiotikumokat
-pre- és probiotikumokat
-gyomorsavcsökkentőket
-fogyasztószereket

A beteg a vizsgálatot megelőző estétől:
-NEM fogyaszthat zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, nehezen emészthető, zsíros-, rostdús-, puffasztó ételeket, burgonya, rizs, tésztaételeket, mentolos ételeket/italokat (rágógumit, cukorkát sem), alkoholt
(fogyasztható ételek/italok: fehérkenyér, háztartási keksz, croissant, főtt vagy puffasztott rizs, főtt vagy sült csirke, pulyka vagy hal, só, bors, cukor, petrezselyem, kávé, tea, víz)
-NEM dohányozhat
-NEM moshat fogat fogkrémmel

A teszt éhgyomorra történik (legalább 6 órás éhezés). Előtte 3 órával javasolt nem alkoholos antiszeptikus oldattal és csapvízzel szájat kiöblíteni (DE nem lenyelni!).
NEM szabad a vizsgálat előtt 1/2 órával és a vizsgálat során aludni, ill. fokozott fizikai aktivitást végezni!
Heveny hasmenés vagy lázas állapot estén a teszt nem végezhető el!

A H2 kilégzési vizsgálat menete:
A helyszínre megérkezve a beteg száját és garatját fertőtlenítik antibakteriális hatású szerrel történő öblítéssel.
Ekkor a beteg elvégzi az alapfújást a készülékbe.
(Ha a kiindulási érték, több mint 16 ppm, akkor a tesztet el kell halasztani. Ugyanakkor egyes emberek bélflórájában metánképző baktérium (Methanobrevibacter smithii) van, esetükben a bélben felszabaduló hidrogénből metán képződik és így a kilélegzett levegő hidrogéntartalma nem nő meg akkor sem, ha tápcsatornájukban fokozott mennyiségben termelődik hidrogén. Más emberek bélflórájában kénhidrogént termelő baktériumok vannak. A metánt és kénhidrogént termelő bélflórával rendelkezők esetében a hidrogén kilégzési teszt álnegatív eredménnyel járhat.)
Ezután elfogyasztja a tesztfolyadékot (50-75 g laktóz, 20 g laktulóz, 50-75 g glukóz, 25-50 g fruktóz vízben oldva), amelynek mennyisége kb. 250 ml.
Ezt követően 20 percenként kilégzéseket végez a készülék érzékelőjébe.
A vizsgálat teljes időtartam 120-180 perc.
A gép az eredményeket parts per million (ppm) értékben adja meg. 1 ppm 1/1 H2 koncentrációnak felel meg. Felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél a nemzetközileg elfogadott kóros érték 20 ppm felett van.
A vizsgálat során természetesen nem csak a készülékkel mért adatokat jegyzik fel, hanem a beteg esetleges tüneteit is: hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak, puffadás stb.
A beteg a tesztre hozzon magával WC papírt, ha a vizsgálat után, úton hazafelé lenne hasmenése!

Kardiológia

Kardiológiai szakrendelésünkön a szív- és érrendszeri tünetekben/betegségekben szenvedő betegek vizsgálata, a kockázati tényezőik feltárása, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása és a betegségek gyógyítása történik a szakma szabályainak megfelelő módon, a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett, egyénre szabottan.
Kardiológus kolléganőnk speciális szakterülete a terhes nők kardiológiai gondozása.
Kardiológiai szakrendelésünkön a szakorvosi vizsgálat, konzultáció mellett non-invazív kardiológiai vizsgálatokat – EKG, ABPM, Holter, echocardiographia, terheléses EKG – is végzünk, ezek eredményeit kardiológus szakorvos kolléganőnk értékeli.

Kézsebészet

Kézsebészeti szakrendelésünkön a kéz- és csuklótájék sérülés következtében kialakult kórállapotainak, gyulladásos megbetegedéseinek, krónikusan fennálló funkciókárosodásainak diagnosztikája és gyógyítása történik. Ezen túlmenően a teniszkönyök vagy golfkönyök következtében megjelenő panaszok orvoslása is a kézsebészet feladata. Egyetemes cél a kéz és az ujjak funkciójának lehetőségekhez mérten a legteljesebb módon történő helyreállítása.

Klinikai immunológia és allergológia szakorvosi rendelés

Allergológiai és klinikai immunológiai szakorvosi rendelésünkön feladatunk az allergiás és/ vagy immunológiai tünetekben/ betegségekben szenvedő betegek vizsgálata, a kockázati tényezőik feltárása, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása és a betegségek gyógyítása, a szakma szabályainak és a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett, egyénre szabott módon.
Az ellátás során in vivo allergológiai diagnosztikai (Prick teszt és Prick by Prick teszt) és terápiás eljárásokat (sublingualis immunterápia) is alkalmazunk, értékeljük a hozott egyéb invazív diagnosztikai eredményeket, melyeket összevetünk a beteg egyéb leleteivel, tüneteivel, panaszaival.
Fontos a szoros együttműködés az allergológia/immunológia társszakmáival, a bőrgyógyászattal, kozmetológiával és a belgyógyászat egyéb szubdiszciplináris területeivel.

Maldigestios-teszt

Tudnivalók a maldigestiós (glükóz-keményítő) tesztről:

A maldigestiós teszt (glükóz-keményítő próba) segítségével a hasnyálmirigy emésztési rendellenességei által okozott panaszok diagnosztikája mellett hasnyálmirigy betegség következtében megjelenő cukorbetegség fennállására is következtethetünk.

Felkészülés a tesztre:
A teszt éhgyomorra történik (legalább 12 órás éhezés).

A vizsgálat menete:

1. nap:
A helyszínre megérkezve éhomi vércukorszint mérés történik.
Ezután 2 dl vízben 75 g szőlőcukrot (glükóz) feloldunk, amit meg kell inni.
Ezt követően 30-60-90-120 perces vércukor meghatározás történik.

2. nap.
A helyszínre megérkezve éhomi vércukorszint mérés történik.
Ezután 2 dl vízben 75 g keményítőt feloldunk, amit meg kell inni.
Ezt követően 30-60-90-120 perces vércukor meghatározás történik.

A beteg a tesztre hozzon magával WC papírt, ha a vizsgálat után, úton hazafelé lenne hasmenése!

Manuálterápia

A manuálterápia orvosok és gyógytornászok által végezhető, tudományos alapokra helyezett természetes gyógyító módszer, mely során döntően a támasztó– és mozgatórendszer, azaz a gerinc és a végtagok ízületeinek és izmainak még reverzibilis (visszafordítható), kóros funkcionális elváltozásaival, azok kórélettanával, diagnosztikájával és kezelésével foglalkozunk.
A kezelést alapos diagnosztikai vizsgálat (megfigyelés, kikérdezés, kézzel végzett betegvizsgálat) előzi meg, majd a fizikális vizsgálat során talált elváltozásokat összevetjük a hozott képalkotó diagnosztikai vizsgálatok eredményeivel, a diagnózis felállítását követően pedig célzott terápiát végzünk.
A manuálterápiás kezeléseink célja az ízületek mozgáskorlátozottságának oldása, az izomzat szükség szerinti lazítása, ezáltal a gerinc és a végtagi ízületek mozgásdinamikájának, funkciójának, eredeti statikájának, stabilitásának helyreállítása a panaszok és a fájdalom csökkentése érdekében. A fájdalom hátterében részben az izmok és ízületek (gerinc kisízületei!) túlzott merevsége, kötöttsége, másrészt az izmok és ízületek túlzott mozgékonysága állhat (ez a túlmozgás a leggyakrabban a szomszédos ízület(ek) mozgásbeszűkülésének, ízületi blokkjának következtében, annak káros mellékhatásaként alakul ki).
A manuálterápiás kezeléseknél manuális, azaz kézzel végzett műfogások segítségével elsősorban a mozgáskorlátozottságot okozó elváltozásokat kezeljük, míg az ízületi túlmozgások kezelésében az ízülethez tartozó izomzat speciális tornával (szoros együttműködésben a gyógytornásszal) történő erősítését végezzük.

Ortopédia

Konzultációs jelleggel végzett járóbeteg szakellátás.

A szakellátás során az ortopédia tárgykörébe tartozó betegekkel, ortopédiai betegségekkel kapcsolatos konzultációt végzünk.
Az ortopédia a támasztó- és mozgató szervrendszer veleszületett és szerzett elváltozásaival, az emberi test egyes részeinek állandó alaki eltéréseivel foglalkozik, kutatja az elferdülések létrejövetelének közvetlen vagy közvetett okait, ismerteti és osztályozza az elferdülések formáit, valamint ezen elferdülések megelőzésére és gyógyítására törekszik.
Az ortopédia feladata két irányban oszlik meg. Elsősorban a test részeinek elferdülésének megakadályozására (preventív eljárás), másodsorban az elferdült tag rendes alakjának, valamint lehetőség szerint a megfelelő működési képességének helyreállítására (gyógyító és rehabilitációs eljárások) törekszik.
Főbb ortopédiai betegségek: kopott ízületi porcok (degeneratív ízületi betegség), derékfájások, gerincbetegségek, gerincsérv, gerincferdülés, Scheuermann-féle betegség, vállízületi instabilitás, vállficam, teniszkönyök, golfkönyök, ín- és ínhüvelygyulladások, sarokcsont fájdalom, talpi és/ vagy saroktáji sarkantyú elváltozás.

Ortopédiai vizsgálat részei:
-kórelőzmény
-jelen panaszok
-megtekintés
-funkcionális vizsgálat
-perifériás idegek működésének tájékozódó neurológiai vizsgálata
-podoszkópos vizsgálat
-képalkotó diagnosztika (a megfelelő radiológiai központban, más intézményekben)

Ortopédiai terápiák:
-konzervatív módszerek (terápiás javaslat összefoglalása, dokumentáció)
-gyógyszer és gyógyászati segédeszköz ajánlása
-ízületi kezelések
-gyógytorna
-fizioterápia
-mozgásterápia
-komplex gerincprogramok
-gerincedzés
-gerinctorna
-gerincjóga
-gyógymasszázs
-masszázsterápia

Az ellátás során invazív diagnosztikai/terápiás eljárásokat nem alkalmazunk. A szakorvosi rendelésen a hozott invazív, képalkotó diagnosztikai eredményeket értékeljük, összevetve a beteg egyéb leleteivel, tüneteivel, panaszaival.
További feladatunk a primer prevenció során a tünetet nem okozó kórállapotok vagy kockázati tényezők kiszűrése, és azok elhárítása, a szekunder prevenció során pedig a már átélt megbetegedés kiújulásának, illetve szövődményeinek megelőzése, továbbá az esetleges szövődő kórállapotok ideje korán történő felismerése, gyógyítása.

Pszichiátria, homeopátia szakrendelés

A lelki egészség épsége rohanó, stresszes világunkban kiemelkedő fontosságú. A mindennapokban megélt, átdolgozatlan külső és belső konfliktusok, ha elmélyülnek, komoly testi és lelki zavarokat okoznak. A különböző pszichés és fizikai problémák jellege utalhat a mélyben rejlő megoldatlan problémákra.
A vizsgálat során a jelenlegi panaszokból kiindulva feltérképezzük az aktuális pszichés állapotot, megkeressük azokat az eseményeket, gondolatokat, érzéseket vagy testi változásokat, amelyek a jelenlegi panaszhoz vezettek. A pácienssel együtt megértjük az összefüggéseket, majd egyénre szabottan kidolgozzuk a megoldás lehetséges módjait.
A szupportív pszichoterápia mellett elsősorban homeopátiás gyógyszerek segítségével, szelíd módszerrel tereljük a pácienst vissza a lelki egészség medrébe.

Pszichoterápia

Pszichoterápiás kezeléseink során az emberek mentális állapotát, illetve az egyének magatartását vizsgáljuk, a megszerzett ismereteket az egyéni, társadalmi, nevelési, foglalkozási beilleszkedés és fejlődés elősegítésére alkalmazzuk. Pszichoterápiás kezeléseink során a pszichológiában alkalmazott gyakorlati módszereket, elemző és beavatkozó eljárásokat használunk, az alapvető diagnosztikai és beavatkozó eljárásokat szakszerűen alkalmazzuk. Az információkat, érveket és elemzéseket különböző nézőpontok szerint mutatjuk be, írásban és szóban.

Reumatológia szakorvosi rendelés

A reumatológia szakorvosi rendelésen az ízületek, és az ezeket körülvevő lágyrészek – ínak, szalagok, ízületi nyáktömlők, izmok – különböző degeneratív és gyulladásos megbetegedéseivel foglalkozunk. A diagnózist a kórtörténet felvételével, fizikális vizsgálatot követően a hozott képalkotó diagnosztikai leletek értékelése után állítjuk fel. Ezt követően a beteget tájékoztatjuk az alkalmazható kezelésekről. Megbeszéljük és felállítjuk a terápiás tervet, esetenként további vizsgálatokat javasolunk. Amennyiben szükséges, gyógyszeres- vagy helyi injekciós kezelést alkalmazunk, illetve gyógyászati segédeszközre javaslattal látjuk el betegeinket.

Tüdőgyógyászat, alvásmedicína

Tüdőgyógyászati szakrendelésünkön a légzőszervi tünetekben/betegségekben szenvedő, illetve az alvászavarhoz vezető légúti eltérésekben szenvedő betegek vizsgálata, a kockázati tényezőik feltárása, a betegséghez vezető állapot(ok) kórismézése, az elkülönítő kórisme felállítása és a betegségek gyógyítása történik a szakma szabályainak és a legújabb szakmai ajánlások figyelembe vétele mellett, egyénre szabott módon.
Alvásmedicína szakrendelésünkön a horkolás és a légzéskimaradás panaszának vizsgálata, szükség esetén kezelése, az elalvási zavarok, ill. számos alvás alatt jelentkező furcsa viselkedés (alvajárás, éjszakai sikoltozás, alvás alatti evés, szexuális magatartás, veszélyeztető magatartás), továbbá a nappali aluszékonyság, a lefekvéskor lábakban észlelt bizsergés, égés vizsgálata, és a kezelési stratégia felállítása történik.
Az ellátás során rendelőnkben invazív diagnosztikai/ terápiás eljárásokat nem alkalmazunk. A szakorvosi rendelésen a hozott invazív diagnosztikai eredményeket értékeljük, összevetjük a beteg egyéb leleteivel, tüneteivel, panaszaival.